29.03.2018

Nieuws

Fraai uitzicht met en door ZINQ

De steengroeve ENCI St. Pietersberg nabij Maastricht is een geliefd doel voor een uitstapje, want diverse wandelwegen en uitzichtpunten op het plateau geven een goede indruk van de groeve, met een indrukwekkend uitzicht op het brede krijt- en Maasterrassenlandschap, alsmede de bijbehorende cementfabriek. Sinds november 2015 zorgt nog een attractie voor een mooi uitzicht: de duroZINQ®-trap met platform.

“Robuust en onderhoudsarm, dat waren de eisen die aan trap en plateau werden gesteld, herinnert Natascha Jetten van het Nederlandse bedrijf Visser Staal zich. ‘Logisch dat we daarom na de constructie van de staalbouwcomponenten deze bij de ZINQ Groep lieten veredelen. Groot pluspunt: behalve de corrosiebescherming klopt de uitstraling, het gehele beeld en plaatje ook en we wisten dat dát voor onze opdrachtgever een zeer belangrijk criterium was.’


De nieuwe trap langs de rotsen maakt de kalksteengroeve toegankelijker voor recreanten en maakt het zelfs mogelijk om fossielen van dichtbij te bekijken.


Het platform bestaat uit twee stalen balken met een breedte van 0,5 meter en een lengte van 21,5 meter, waarbij 2 meter was bestemd voor de betonverankering.

‘Het te verzinken volume was rond de 50 ton’, vertellen Volker Hastler van ZINQ® Manufaktur en Kris Deferme Accountmanager van Galva Power Group.


Zo bestaat de 40 meter hoge stalen trap evenals de balustrade uit discontinu thermisch verzinkt staal. Een mooi uitzicht, maar ook een goed vooruitzicht, want dankzij de door ZINQ enorm verlengde levensduur zal de constructie ook voor de volgende generaties vrij zijn van onderhoud en corrosie, en daardoor een veilig bezoek waard zijn.

'De verankering van de trap in de zachte mergel vereiste een bijzondere trapconstructie', verklaart Natascha Jetten. 'Tussenniveaus werden ingebouwd en voor de verankering hiervan moesten gaten in de mergel worden geboord en vervolgens de verzinkte stalen balken worden aangebracht, die ten slotte met gietmortel werden verankerd’. En natuurlijk waren, achteraf gezien, de werkzaamheden op grote hoogte een bijzondere uitdaging.'


Al met al een omvangrijk project, dat ook beloond werd: op 10 oktober 2017 ontving dit bijzondere project de Benelux-trofee voor het thermisch verzinken (BTTV) 2017, in de categorie 'Openbare ruimte'.

Om de functionaliteit van deze website voor u te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Verdere informatie