13.02.2018

 

Nieuws

Thermisch verzinken optimaliseert de levensduur van stalen bruggen

Balustrades, balkons, luifels, alle soorten stadsmeubilair, maar eveneens vangrail systemen, lichtmasten en verkeersportalen zijn prominente voorbeelden waar het discontinu thermisch verzinken als standaardoppervlak op staal voor een maximale levensduur zorgt.

Bruggen zijn voor deze manier van corrosiebescherming ook bijzonder geschikt, maar grote thermisch verzinkte constructies in de bruggenbouw zijn tot nu toe schaars.

‘Thermisch verzinken wordt vaker bij kleine fiets- en voetgangersbruggen toegepast, maar juist bij de grotere bouwwerken wordt weinig in de duurzame corrosiebescherming geïnvesteerd – met aanzienlijke gevolgen en kosten voor latere herstelmaatregelen’, zegt Dominique Lambert, Business Development Manager van ZINQ Galva Power.


Dat is onbegrijpelijk, omdat thermisch verzinken een extreem lange levensduur garandeert en weinig of geen onderhoud vraagt. Reden genoeg om half november 2017 een uitnodiging te versturen voor een seminar over discontinu thermisch verzinken specifiek voor de stalen bruggen – niet in de laatste plaats ook om bestaande vooroordelen uit de weg te ruimen en de veelsoortige mogelijkheden van innovatieve corrosiebescherming door ZINQ te laten zien.


In de evenementenzaal Hof Van Beatrijs in Lier (bij Antwerpen) wisselden op die dag boeiende lezingen van deskundigen en constructieve gedachtewisselingen tussen de talrijke deelnemers elkaar af. Barbara Rossi van de KU Leuven hield een lezing over de levenscycluskosten en de rentabiliteit van discontinu thermisch verzinkte stalen bruggen en samengestelde bruggen. Verder belichtte dr. Thomas Pinger van ZINQ® Technologie het onderwerp corrosiebescherming. Samen met dr. Dennis Rademacher (ArcelorMittal Europe), staalbouwexpert en de volgende spreker op het seminar, maakte Dr. Ir. Thomas Pinger deel uit van het schrijversteam van het ontwerphulpmiddel "Einsatz von feuerverzinkten Bauteilen im Stahl- und Verbundbrückenbau". Het slotwoord nam Guus Schmittmann van Zinkinfo Benelux voor zijn rekening.


Een onderdeel van deze boeiende dag was ook het bezoek aan de brug over het Netekanaal. Zo konden de deelnemers zich ervan overtuigen dat de staalbetonbrug zelfs na ruim 25 jaar, destijds met duroZINQ® van ZINQ Galva Power veredeld, geen enkel teken van corrosie vertoont.


Dan blijft de vraag: als het thermisch verzinken kennelijk zo kosteneffectief is, waarom wordt het bij de bouw van grote bruggen zo weinig toegepast? Daarvoor zijn er diverse redenen, legt Dominique Lambert uit:

'In België zijn de meeste regeringen geneigd om beton te gebruiken en als er stalen bruggen worden gebouwd, dan schrijven ze normaliter beschermende coatingsystemen voor. Er is echter geen coatingsysteem dat wat betreft gegarandeerde levensduur ook maar in de buurt komt van thermisch verzinken. Meestal moeten gecoate bruggen na tien of vijftien jaar worden vernieuwd, en dat kost veel tijd en geld. Het is een kwestie van een lange adem om de verantwoordelijken ervan te overtuigen dat thermisch verzinken een zeer rendabel alternatief is. Een ander struikelblok is dat de constructie van stalen bruggen die thermisch verzinkt moeten worden een andere manier van denken en ontwerpen vereist. Bij thermisch verzinken kunnen echter elementen zonder problemen met elkaar verbonden worden, zonder uiteindelijk afbreuk te doen aan de vereiste constructieve sterkte. Knowhow die we graag delen met onze klanten die actief zijn op het terrein van stalen bruggen."

Om de functionaliteit van deze website voor u te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Verdere informatie